Algemene Tips.

• Als er ineens 5 pagina's meer zijn, denk dan niet dat iedereen ineens heel veel verder in het verhaal zit. Meestal zijn het gewoon 2 RPG'ers die beiden online
waren en daardoor veel hebben geschreven. Het lijkt dan veel, terwijl dat niet het geval is.

• Soms zijn er wel degelijk veel pagina's bij gekomen van meerdere mensen, maar dan kan het zijn dat ze nog niet echt verder in het verhaal zijn. Bij een RPG gaat de verhaallijn vrij langzaam, omdat het post voor post gebeurd. Vermoed je toch dat je wel een samenvatting kan gebruiken, vraag er dan om! Er zijn altijd mensen die je die wel willen geven en is dat niet het geval, dan mail je gewoon iemand. 

• Je doet mee in een RPG, stop dan niet zonder ook maar iets te zeggen. Als je erg geen zin meer in hebt meld je het gewoon, dan kan de rest jouw personage uitschrijven door die persoon om te laten komen, te laten verhuizen of gewoon te vergeten.

• Jij hoort ook bij de rest van de groep, maar je moet wel een beetje je best doen om aan te sluiten. Dus zonder je personage niet af, maar laat hem of haar ook actie ondernemen. Wees niet bang, alles kan in een RPG, maar hou het natuurlijk wel realistisch!

• Houd je aan de verhaallijn van de RPG, als je af gaat wijken is het voor de rest, met name voor de topicstarter, niet leuk meer.

• Begin pas als de topicstarter meld dat het kan. Het is asociaal om zomaar te beginnen en onthoud anders gewoon dat er wel een goede reden is om te wachten met starten. Ga niet bij een topicstarter zeuren over de datum dat het gaat beginnen, daar wordt de RPG alleen maar minder leuk van.

• Hou rekening met de tijdsperiode en omgeving waarin er gespeeled wordt. Als het in de middeleeuwen is, is het nogal vreemd als jouw boer ineens met een blackberry rondloopt of dat als het op een onbewoond eiland is dat jouw personage ineens een luxe 5 sterren hotel ontdekt waar hij of zij gratis mag verblijven.

• Voel je niet verplicht meteen te reageren of elke dag te reageren, iedereen weet dat je ook nog een leve naast het internet hebt. Duurt het je toch wat lang en vermoed je dat de ander vergeet te reageren? Stuur diegene dan een mailtje ter herinnering. "Hé, je hebt al een poosje niet gereageerd en ik dacht dat je het misschien vergeten was.. Dus zou je misschien binnenkort weer eens kunnen reageren bij dit en dat, want mijn personage zit nu nogal vast." Als die persoon het té druk heeft zal hij of zij waarschijnlijk zeggen dat je niet hoeft te wachten en gewoon verder kan en anders zal die persoon wel binnenkort reageren.

• Vat ruzies tussen personages niet persoonlijk op. Dus voel je niet aangevallen als jouw personage ruzie krijgt.

• Blijf realistisch, zelfs in een fantasie RPG. Jouw personage moet ook wel eens naar de wc en het is nogal vreemd als jouw personage een ander ontmoet en meteen verliefd is en na een uur al loopt te zoenen. Behalve dat verliefdheids gedoe, jouw personage hoeft ook niet iedereen aardig te vinden, dat doen wij namelijk ook niet. Houd het dus realistisch!

• Hou een verschil tussen OOC (Out of charater) en IC (In Character) Als jouw personage's binnen het verhaal een ruzie hebben, ga daar dan buiten de RPG niet verder op in.