Hoe schrijf ik langere stukken?

Heb je totaal geen inspiratie? Schrijft iedereen lange stukken en heb jij nog moeite met 5 zinnen?
Lees de tips hieronder dan snel!

• Jouw personage is niet de enige op de wereld. Verzin andere personen, die niet per se door anderen worden gespeeld. Je kan ze tegen jouw personage op    laten botsen, zorgen dat ze jouw personage de weg vragen, lastig vallen en ga zo maar door. Ze hoeven niet eens per se in contact te komen, alleen kijken is al goed. "Wow, wat is hij knap! Nou, zij mag wel eens aardig door, hoor,"

• Gebruik de zintuigen. - Wat ruikt zij lekker. Hé, zij ziet er leuk uit! - Niet alleen personages, ook waar ze zich bevinden. Kamers met hun versleten planken op de vloer en stoffige hoekjes, parkjes met versleten plekken in het gras en bomen waarvan de bladeren eraf vallen.

• Herhaal dingen die de andere persoon hadden gedaan of gezegd, zo blijft het verhaal ook logisch. Bijvoorbeeld:
Lotte: "Ik ga naar huis," Zeg ik tegen hem en loopt weg.
Tristan: Ze zei dat ze naar huis ging en is daarna weggelopen.

• Haal oude herinneringen op. Als je bijvoorbeeld op een bepaalde plek komt, kan je herinneringen terug halen. Bijvoorbeeld:
Dit park doet me terug denken aan mijn eerste kus, met die ene speciale jongen, etc.

• Je personage heeft een mening, vergeet dat niet en maak er gebruik van! Die jongen heeft een leuke stijl, alleen is zijn t-shirt niet mijn smaak. Het hoeft
overigens niet altijd positief te zijn, je personage mag best kieskeurig zijn.


• Onderneem actie! Blijf niet op één plaats hangen en beeld je in wat jij zou doen in zo'n situatie. Wees niet bang je personage de ander mee te laten sleuren, als hij of zij het anders wilt, laat hij/zij dat wel merken.

• Laat hem of haar denken, deze gedachtes mogen ook uitwaken, in het echt gebeurd het ook wel eens dat je plots aan het dagdromen bent en realiseert dat er iemand tegen je aan zat te praten. "Oh sorry, wat zei je?"

• Wat voelt je personage? Is hij of zij blij, moe, opgewerkt, verliefd, verdrietg of woedend? Beschrijf natuurlijk ook waarom, of ze het ook laten merken aan de andere personages en zo kan de rest er ook makkelijker op doorgaan.

• Vertel wat meer over je personage zelf. Eigenlijk moest ze koken, maar ze had vrij weinig zin.. Ze was inderdaad behoorlijk lui en dat gaf ze dan ook eerlijk toe. Haar moeder had er vaak over gezeurd, maar ze was nou eenmaal zoals ze was en ze ging niet veranderen. Zwijgend draaide ze een lok haar rond haar vinger en na een poosje stond ze dan met veel tegenzin op om te beginnen.